İkaria fayının 6.8’e varan deprem üretme potansiyeli var

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sözbilir, “İkeira Adasındaki bu fayın 6.8’e varan deprem üretme potansiyeli var. Eğer 6.8 büyüklüğünde deprem üretirse İzmir’de özellikle Bayraklı, Seferihisar, Urla, Çeşme taraflarında bir yıkım gerçekleşebilir, güney kıyılarımızda da tsunami tehlikesi yaşanabilir” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, gerçekleşen depremi değerlendirirken kritik uyarılarda bulundu. 

Prof. Dr. Sözbilir, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Samos Adası’nın batısında İkeria Adası var. O adanın kuzeyindeki bir deniz altı fayı kırıldı. Samos fayına benzer özellikleri olan, kuzeye doğru eğimli bir fay. Bu deprem, büyük olasılıkla 30 Ekim 2020’de yaşanan Samos depreminin tetiklediği bir deprem. Normalde İkeira Adasındaki bu fayın 6.8’e varan deprem üretme potansiyeli var. Şu an 5.1 büyüklüğünde bir depreme neden oldu ama eğer 6.8 büyüklüğünde deprem üretirse İzmir’de özellikle BayraklıSeferihisar, Urla, Çeşme taraflarında bir yıkım gerçekleşebilir, güney kıyılarımızda da tsunami tehlikesi yaşanabilir.”

DEU Earthquake Research and Application Center Director Prof. Dr. Sözbilir said, “This fault on Ikeira Island has the potential to produce earthquakes up to 6.8. If an earthquake with a magnitude of 6.8 produces a destruction in İzmir, especially in Bayraklı, Seferihisar, Urla and Çeşme, there may be a tsunami threat on our southern coasts,” he said.

Dokuz Eylul University (DEU) Earthquake Research and Application Center (DAUM) Director Prof. Dr. Hasan Sözbilir gave critical warnings while evaluating the earthquake. 

“West of Samos Island is Ikeria Island. A submarine fault in the north of that island has broken. A northward dipping fault with features similar to the Samos fault. This earthquake was most likely triggered by the Samos earthquake on October 30, 2020. Normally, this fault on Ikeira Island has the potential to produce earthquakes up to 6.8. It caused an earthquake with a magnitude of 5.1 at the moment, but if it produces an earthquake with a magnitude of 6.8 ,  a destruction may occur in İzmir, especially in  Bayraklı ,  Seferihisar , Urla, and  Çeşme , and there may be a tsunami threat on our southern coasts.”

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.