İftar Çadırına Yasak

15 yıldır binlerce insanın oruç açtığı geleneksel iftar çadırları, kaymakamlıklar tarafından yasaklandı. Karar üzerine polisler, Ramazan’dan bir gün önce iftar sofrası hazırlıklarının sürdûğü altı çadıra baskın düzenledi. Hayırsever derneklerin, ihtiyaç sahipleri için kurduğu iftar çadırları kaldırıldı.

Son dönemde, eğitim kurumları ve esnaflara yapılan polis baskınlarına, hayırseverin açtığı iftar çadırları da eklendi. İzmir’de iftar programı için dernekler, belediye ve kaymakamlıklara başvurdu. CHP’li belediyeler,’uygun’diyerek izin verirken Konak, Buca, Urla, Seferihisar ve Balçova kaymakamlıktan hijyeni bahane ederek izin vermedi.

Kaymakamlıkların ret kararını emniyete göndermesiyle polisler harekete geçti. Konak’ta Çinili Camii’nin karsısında ve Eşrefpaşa Mahallesi’ndeki çadırlara baskın düzenlendi. Polis istediği için, demek temsilcileri çadırlan sökmek zorunda kaldı. Özel mülk arsalar üzerine kumlu çadırlarda günlük 5 bin ihtiyaç sahibi orucunu açacaktı.

Balçova Kaymakamlığı “îftar çadın kurma talebiniz sunulacak yemek ve gıdanın güvenliği, hijyenin sağlanması açısından uygun görülmemiştir.” diye reddetti. Konak Kaymakamlığı da benzer gerekçe sundu. Kaymakamlıkların ret kararını emniyete gönderilmesiyle birlikte Ramazan’a bir gün kala polisler harekete geçti, izmir’in Konak ilçesinde Çinili Camii’nin karşısında ve Eşrefpaşa Mahallesinde özel mülk olan arsalar üzerindeki çadırlara polis baskın düzenledi. Dernek temsilcileri ilk iftar öncesinde çadırları sökmek zorunda kaldı.

Geçen yıl oruçlarını bu iftar çadırlarından birinde açan 80 yaşındaki emekli Sait Koca, “Olur mu böyle? Geçen sene mis gibi yedik bütün Ramazan. Çadır olsaydı akşam burada iftar yapacaktını, onun için bakmaya gelmiştim. Yazıklar olsun.” diyerek tepki gösterdi. Demek temsilcileri, iftar yemeklerini her türlü hijyen belgesine sahip yemek firmalarından temin ettiklerini, gerekçenin elle tutulur yanı olmadığını kaydetti.

CHP’li Belediye İzin Vermeseydi Kıyamet Kopardı

Bozyaka Yardımlaşma Dayanışma Derneğinin kurduğu iftar çadırının kaldırılacağını haber alarak destek vermeye giden Doğu Anadolu-Güneydoğu Anadolu Birliği (DAGAB) Genel Başkanı Doğan Bayram şunları söyledi: “İftar çadırına izin vermeyen CHP’li bir kişi ya da belediye olsaydı Türkiye’de kıyamet kopardı ancak birileri yapınca kıyamet kopmuyor. Yaklaşık 5 bin kişi gelip bu çadırdan iftar yapıp evine ekmek götürecekti.’Hijyenik durum yok’15 yıldır vardı da bugün ne oldu? Yasakçı zihniyet şu an bunu engellemiş durumda. Siyasi irade hep’yeni Türkiye’diyor ancak yeni Türkiye yerini, yasakçı Türkiye ve zihniyete bırakmıştır. İnsanın bir kaşık çorbasını almak günahtır.”

15 yıldır iftar çadırı kurduklarını söyleyen Bozyaka Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Necati Yörüdü’de “İnsan ayrımı yapılmadan yemek veriliyor, buraya fakirler geliyor. Bunu protesto ediyoruz.” dedi. Eşrefpaşa Mahallesinde iftar çadırı açmalarına izin verilmeyen Şık Mustafa Eğitim Sevenler Derneği Başkanı Soner Tümova ise “Sağlık ve trafik gerekçesiyle bu sene izin vermediler. Bunu da, Ramazan ayından bir gün önce yaptılar. Yemekler fabrikada hijyenik şartlarda yapılıyor, burada dağıtılıyor. Bu kadar hazırlığımız, insanların beklentisi var, yazık. O bölge fakir bir bölge. Ramazan nedeniyle en azından 1 ay insanların ihtiyaçları gideriliyordu.” dedi.

 

 

zaman.com.tr

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.