Haritacılar kurtuldu

Seferihisar’da eşsiz denizi olan Haritacılar Koyu’nun tel ile kapatılıp inşaat yapılmasından sonra Seferihisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü telleri kaldırarak koyu yeniden halka açtı.

Geçtiğimiz günlerde bir balıkçı firması tarafından, Seferihisar Akarca’da bulunan bölge halkının da denize girdiği Haritacılar Koyu tel örgüler ile kapatılmış, yüzer iskele inşa edilmişti. Tel örgülerin üzerine, ‘Özel Mülktür Girilmez’ tabelası asılmıştı.

Vatandaşlar, yaptıkları basın açıklamasıyla denize girme haklarının engellenemez olduklarını ifade etmiş, tel örgülerin kaldırılmasını istemişti. Firma yetkilileri, ‘İznimiz var’ şeklinde açıklama yapmış, iskelenin İzmir Bölge Liman Başkanlığı’ndan ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan izninin olduğu ileri sürülmüştü.

Seferihisar halkı Haritacılar Koyu’nda verdiği mücadeleyi kazandı.

Seferihisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü personeli koya gelerek telleri kaldırdı, koyu yeniden halka açtı.

TEKNELER AYRILDI

Haritacılar Sitesi Başkanı Av. Nilgün Başgut, “Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ile konuyu görüşmüştük. Bize, ‘Bu inşaat ile ilgili bizim hiçbir ilişkimiz yok. Tamamen şirketle alakalı bir çalışma. Her türlü makama başvuruyu yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de bildirdik. Adli takip başlatılacak’ demişti. 6 Ekim günü Seferihisar Belediye zabıta ekipleri gelerek, kumsala dökülmüş olan dolgu toprağını ve iskeleye tır çıkışını engelleyecek şekilde bitişme noktasını kaldırdı. Plaj yeniden halka açıldı. 3 gündür kontolsüz mal sevkiyatı yapılamadığı için teknelerin de bölgeden ayrıldığını görüyoruz” dedi.

‘HUZUR GERİ GELDİ’

Başgut şöyle devam etti: “Bölge, halka açık bir plaj. Buraya böyle bir şeyin yapılmış olması zaten yasalara aykırı bir durumdu. Anayasa’nın 43’üncü maddesi; ‘Kıyılar devletin hükmü altındadır. Ancak, kullanımında kamu yararı gözetilir’ der. Kıyı Kanunu’na göre de; ‘Halkın denize erişim hakkı engellenemez’ der. Buradaki olay tamamen yasa dışıydı. İnşaat devam ederken hem deniz kirliliği hem de gürültü kirliliği vardı. Bölgede yaşayan insanların 2 ayda huzurları kalmamıştı. Nihayet, inşaat çalışmaları son buldu. Huzur geri geldi.” ‘İskeleyi takip edeceğiz’ Bir başka site sakini Üstün Reinart ise konuyla ilgili takiplerine devam edeceklerini söyleyerek, “Bizim takibimiz bitmedi. Kış geliyor. Site yakın bir zamanda boşalacak. Bir akşamlık çalışma, bizi yeniden başa döndürebilir. Rahat bir nefes almamız için iskelenin tamamen kaldırılması gerekiyor. Bizim koyumuz, suyu pırıl pırıl mis gibi kokardı. İnşaat çalışmasından birkaç hafta sonra su bulanıklaştı, müsilaja benzeyen bir şey oluştu. Koyun, kendini temizleme imkanı çok zor. Bu yüzden, koyumuzu denizimizi gözümüz gibi koruyacağız” diye konuştu.

Bu içerik Dokuz Eylül Gazetesi’nden alıntılanmıştır. https://www.dokuzeylul.com/guncel/9-eylul-yazdi-halk-kazandi-h208672.html

9 Eylül Gazetesi

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.