Funda Özer Baltalı “İlgi çok büyük”

Keçi sütünden ürünler üreten Baltalı Gıda geçen yıl yüzde 30 büyüdü. Bu yılki büyüme hedefi de yüzde 30. Girişimci Funda Özer Baltalı, “İlgi çok büyük, iç talebi karşılamaktan ihracat yapamıyoruz”.

Tarım, hayvancılık ve gıda tedariğinin öneminin tüm dünyaca daha iyi anlaşıldığı korona günlerinde gözler bu alandaki başarılı girişimcilere çevrildi. Robert Koleji ve hukuk tahsilinden sonra kariyerine bankacılıkla başlayan, ardından anne olmasıyla ara verdiği iş hayatına girişimci olarak dönen Funda Özer Baltalı da bunlardan biri… Funda Özer Baltalı’nın 2008 yılında Seferihisar Düzce Köyünde (Hereke) faaliyete geçen firması Baltalı Gıda, sadece keçi sütü ve bu sütten mamul ürünler üretiyor.

Sütü de kendi çiftliğindeki keçilerden sağlıyor. Funda Özer Baltalı şöyle anlatıyor:

“Yüksek verimli özel bir keçi ırkına sahibiz. Keçilerimiz uzmanların gözetiminde, tüm kontrolleri yapılarak en sağlıklı koşullarda yetiştiriliyor. Gıda güvenliği bakımından gerekli uluslararası sertifikalara sahip bulunuyor. Ayrıca alerjik çocuklar ve yetişkinler için üniversitelerle işbirliği içinde ürün geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Yüzde 100 keçi sütü kullandığımız ürün yelpazemizde günlük pastorize keçi sütü, keçi Seferihisar peyniri, keçi kaşar peyniri, keçi büş, keçi lor, keçi labne, keçi tulum, light keçi peyniri, kolay yoğurt, keçi tereyağı, keçi sütünden kefir, keçi süzme yoğurdu bulunuyor.”

Büyüme trendinde

“Pazar şu anda büyüme trendinde ve oldukça yüksek bir ilgi var” diyen Baltalı, 2019’da yüzde 30 büyüdüklerini, bu yıl da aynı oranda büyümeyi hedeflediklerini söylüyor.

Baltalı Gıda’nın verilerinden, tüketici talebinin, ülkedeki keçi sütü üretiminden daha hızlı arttığı görülüyor. Funda Özer Baltalı da bu durumu, “2019 yılında ihracat yapmadık. 2020 yılında da planlarımızda yok. Maalesef keçi sütü yetersizliği nedeniyle iç piyasa taleplerini bile tam olarak karşılayamıyoruz” diye özetliyor.

‘Tedarik sorunu yaşamadık’

Kovid-19 salgınıyla tarım, hayvancılık ve üretimin öneminin ortaya çıktığını belirten Baltalı şöyle konuşuyor:

“Bazı ülkelerde boş raflar, mağaza önünde kuyruk görüntüleri varken Türkiye’de üreticiler sayesinde her şey sakin. Biz de herhangi bir tedarik sorunu yaşamıyoruz. Ambalaj malzemelerimizde stoklu çalıştığımız için bir sorun yaşamadık. İyi şeyler yapıyoruz. Kendimize güvenmeli ve umutla geleceğe bakmalıyız. Türkiye’de tarım ve hayvancılık büyük bir potansiyele sahip. Türkiye’nin dünya çapında büyük bir aktör olabilmesi için doğru kurgulanmış işbirliklerini gerçekleştirmesi önem taşıyor. Bu bakış açısının Türkiye’yi tarım ve hayvancılıkta dünyanın sayılı ülkeleri arasına taşıyacağına inanıyorum.”

Anne sütü gibi…

Tüketicilerin keçi sütüne ilgisinin son yıllarda artmasının nedeni, uzmanların bu sütün faydalarını sıklıkla vurgulamaları… Funda Özer Baltalı da bu faydaları şöyle anlatıyor:
“Keçi sütünün hem hazmı kolay, hem besleyiciliği yüksek. Anne sütüne yakın bir süt olması ve giderek yaygınlaşan laktoz alerjisinde doktorların reçetelerine girmesiyle her gün artan oranda tercih edilmekte. Keçi sütü ileriki yaşlarda görülen şeker, yüksek tansiyon, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları gibi kronik pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.”


Ebru Sungur

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/keciler-hizli-ama-tuketici-daha-hizli-6210308

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.