En İyi Mandalinayı İlçe Tarım Müdürlüğü Seçecek

Seferihisar Belediyesi tarafından 20 Kasım Pazar günü gerçekleşecek  “17. Mandalina Festivali” nde “En İyi Mandalina Üreticisi” seçilecek. Yarışma, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Yarışmada, üreticilerin ismi değil, numaralandırılan mandalinalar yarışacak. Yarışma jürisinde konusunda uzman mühendisler yer alacak. En iyi mandalinayı yetiştiren büyük ödülü alacak.

Başvuruların başladığı yarışmanın birincisini belirleyecek jürinin başkanı olan Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Ali Özdemir’le  “En İyi Mandalina Üreticisi” yarışmasının hangi kriterlere göre gerçekleştiğini üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.

Mandalina Şenliği’nin ilçeye nasıl katkıları neler oldu? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Seferihisar deyince akla ilk mandalina geliyor. Bu festivalle Seferihisar mandalinası ön plana çıktı. İzmir’de ihraç edilen mandalinanın önemli bir kısmı Seferihisar’dan çıkıyor, bunu kanıtladık. İkincisi ilçeye farklı bir ahenk kattı. Seferihisarlılar artık her sene bu dönemde Mandalina Festivali’ni sormaya başladı. Seferihisar mandalinasının pazarlaması arttı. Bir diğer katkısı da Seferihisar’da yıllardır atıl olan Sefeko’nun aktif hale gelmesini sağladı. Bir kooperatif oluştu, üretici birliği kuruldu.  Bu şekilde üreticinin yüzü güldü. Yapılan çalışmalarla mandalina tekrar değerlendi. Bu festival, mandalina bahçelerinin değer kazanması anlamında çok önemli bir gelişme oldu.

“En İyi Mandalina Üreticisi” yarışmasında birinciyi seçerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Öncelikle bizim için en önemli kriter ürünün sağlam olması. Çürümüş, buruşuk, lekeli ürün istemiyoruz. Yabancı madde, böcek kalıntısı olmayacak. Yabancı koku, aromasında bir değişiklik olmayacak. Kabuk kalıntısı 3 mm, meyvenin çapı 50 -53 cm mm, ağırlığı 100 gr olacak. Meyvenin şekli tam yuvarlak olmayacak, basık olacak. Kasada irili ufaklı meyve olmayacak hepsi aynı boyutlarda olacak. Meyvenin rengi sarı portakal renginde olacak. Bizim meyvemiz çekirdeksiz olur, çekirdek olmayacak. Ürünlerin tamamı İlçe Tarım Müdürlüğündeki çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olacak.

Yarışmanın jürisinde kimler var?

Dr. Ziraat Mühendisi H. Sezin Bulut, Ziraat Mühendisi Feride Abalı, Ziraat Mühendisi Mustafa Kabalı.

Yarışma sonuçlarının tartışılmaması için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bizim jürideki arkadaşlarımız seçilecek mandalinaların kime ait olduğunu bilmiyor. Çünkü mandalinalara numara veriliyor ve seçilirken numarasına göre seçiyoruz. Bu nedenle herhangi bir şaibe olması söz konusu değil. Mandalinalar seçilirken bahsettiğim kriterler baz alınıyor. Biz mandalinanın kime ait olduğunu ödül verilirken görüyoruz. Tamamen adaletli bir yarışma. Tüm üreticilerimizi yarışmamıza bekliyoruz.

20 Kasım Pazar günü düzenlenecek 17.Mandalina Şenliği’ndeki En İyi Mandalina Üreticisi yarışmasına Seferihisar Belediyesi Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak katılabilirsiniz.

 

dsc_1420 dsc_4047

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.