Büyükşehir’den ‘‘Küçükbaş’’a Tam Destek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve hayvancılığın yol haritasını belirlemek için başlattığı Odak Grup toplantılarına, ‘‘Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği’’ başlığı ile devam edildi.

Ege Bölgesi ölçeğinde ve İzmir özelinde tarım ve hayvancılığın mevcut durumunun değerlendirildiği Odak grup toplantılarında; Organik tarım ve büyükbaş hayvancılığın ardından Koyun ve Keçi yetiştiriciliği mercek altına alındı. Moderatörlüğünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin üstlendiği ve Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya; İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Tarım-Ekonomi Yazarı Ali Ekber Yıldırım, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri  Birliği sorumlu müdürü Özlem Eskici Doğru çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

BÜYÜKŞEHİR’İN KATKISI FARK YARATIR

Hayvan verimliliğini arttırmaya yönelik Halk Elinde Islah Çalışmaları, Et ve Süt fiyatlarındaki dalgalanmalar ile Kırmızı et pazarında yaşanan problemler, Kadın yetiştiricilerin aile ekonomisine katkısının arttırılması, Üreticinin sosyal hayatta adaptasyonu, Yem ve beslemede yaşanan sıkıntılar gibi konu başlıklarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Türkiye’nin süt ihtiyacının % 15’ini karşılayan İzmir’in, modern yetiştiricilik yapan işletme ve sürü sahipleriyle Türkiye’ye örnek teşkil etmesine rağmen yetiştiricilerin birçok konuda desteğe gereksinim duyduğunu, bu çağrıya cevap veren Büyükşehir Belediyesi’nin ise Anadolu’nun en eski ekonomik faaliyeti olan Koyun ve keçi yetiştiriciliğine büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Birlik olarak Balkanlar’da ilk ve Türkiye’de ise halen tek olan soğuk zincirde koyun keçi sütü toplama projesi ile küçükbaş hayvan yetiştiricisine ekonomik anlamda artı değer kazandırdıklarını söyleyen Türer, ‘‘Soğuk zincirde süt toplama organizasyonu ile mandıraların tekel oluşturarak süt fiyatlarını aşağıya çekmesi ve avans vererek üreticiyi borçlandırması engellenmiştir. Emeğinin karşılığını alan yetiştiricilerimiz maddi olarak rahatlarken üretim metodlarını da günden güne modernize etme eğilimi içindedir. Tüketiciler ise soğuk zincirde hijyenik olarak toplanan süt sayesinde süt ürünlerini en sağlıklı şekilde tüketme imkanına sahip olmuşlardır. Bu ve benzer projelere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağlayacağı katkı küçükbaş hayvancılık sektörünü daha ileriye taşıyacaktır.’’ şeklinde konuştu.

UZUN VADELİ BİR ROTA ÇİZİLİYOR

Sadece İzmir ve çevresi için değil, ülke tarımının kalkınması için de yeni bir model oluşturmak adına düzenlenen toplantılarda, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemli bir başlık olduğunu kaydeden Prof. Dr. İlhan Tekeli ise uzun süredir uyguladıkları kırsalda kalkınma modelini, stratejik planlamalar ve bilimsel çalışmalarla bir yol haritasına oturtmak istediklerini söyledi. Büyükşehir Yasası ile kentlerin sınırlarının illerin sınırları ile özdeş hale geldiğini hatırlatan Tekeli, İzmir özelinde tarım alanında çok çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü belirterek, “Bu toplantılar bize bu faaliyetleri anlamak ve ne yapmamız gerektiği konusunda yol göstermek adına bir çerçeve oluşturacak. İzmir’de diğer büyükşehir belediyelerinde yapılmayan birçok çalışma var. Kırı ve kenti birbirinden ayırmadan kendi bütünlüğü içinde ele alacak bir kavramsal çalışmanın öncülüğü yürütülüyor” dedi.

 

IMG_8169 IMG_8205

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.