Başkan Yetişkin’le A’dan Z’ye 100 gün

Tunç Soyer’in Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla birlikte Seferihisar’da boşalan koltuğa parti içinden ve halktan aldığı büyük destekle seçilen İsmail Yetişkin, Seferihisar’ın 100 gününü,yapılan yatırımları, sorunları ve kentin geleceğini İzmir Gündemi’ne anlattı.

Özel Haber/ Başkan Yetişkin'le A'dan Z'ye... 100 gününü ve gelecek projelerini anlattı...

 Son 10 yılda yapılan yatırımlar ve doğru yönetim anlayışı ile turizm ve tarımda büyük atak yapan Seferihisar, önümüzdeki dönemde de katılımcı,sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ile Türkiye’ye örnek olmayı devam etmek istiyor.  Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, görevde geçirdiği 100 günü ve gelecekte ilçede hayata geçireceği projeleri İzmir Gündemi’ne anlattı. İşte Başkan Yetişkin’in açıklamalarından önce çıkanlar;

“Ürkmez Mahallesi kendini yalnız hissetmeyecek”

Yüz günlük süreçte en çok içine sinen ve önem verdiği çalışmayı aktaran Başkan Yetişkin, “ İki önemli ve güzel iş yaptık. Birincisi Ürkmez’deki hizmet binamız. Ürkmez Mahallesi’nde bizim bir belediye binamız yoktu. Bizim belediyemiz ile vatandaşlar muhatap olamıyordu. Şimdi orada yeni bir belediye binası kurduk. Daha doğrusu kiraladık. Şartlar doğrultusunda, şartları oluşturup bütün imkanlarını sağladık. İki hafta sonra açılışını yapacağız. Belediyenin tüm imkanlarından imarından, fen işlerinden, emlağından veznesinden artık insanlar buraya gelmek zorunda kalmadan bir belediye olduğunu hissedecekler. Ben belediye başkan yardımcılarımla da görüştüm. Haftanın bir günü ben veya belediye başkanlarından biri o binada olacak. Benim olmadığım diğer günlerde başkan yardımcılarından bir veya iki tanesi dönüşümlü olarak orada çalışmaya devam edecek.

Seferihisar “Halk Marketleri” ile buluşuyor
 Tunç Soyer döneminde yerel marketler ile işbirliği içerisinde yapılan “Seferi Kart” uygulamasını geliştireceklerinin altını çizen konuyla ilgili konuşan Yetişkin,  “Seferihisar’da, Seferihisar Belediyesi Halk Marketini kurduk. Marketin açılışını da önümüzdeki ay içerisinde yapacağız. Onun yazılımı, mal temini ve benzeri işlerin hepsi yapıldı. Her şeyi hazır.  Bu marketimiz, Tansaş mantığında çalışan bir market olacak Tunç Soyer başkanlığı zamanında “Seferi Kart” uygulaması vardı. İhtiyacı olan gelir düzeyi düşük vatandaşlarımıza verdiğimiz bir karttı bu. Bizim anlaşmalı olduğumuz yerlerden alışveriş yapıyorlardı. Vatandaşların durumlarına göre belirli miktarda içine para atılıyordu. 100 200 250 TL gibi paralar yükleniyor, bu anlaşmalı olduğumuz marketlerden alışveriş yapıyorlardı. Bu parayla yine o marketlerde alışveriş yapabilecekler. İlişkimizi kesmeyeceğiz ama en büyük amaçlarımızdan biri “Halk Kart’ı” vatandaşlarımızın kendi marketlerinde kullanmasını sağlamak. Çünkü diğer marketlerle anlaşmak bize büyük bir maliyet getiriyordu ve biz bu maliyetin tersine çevirip bundan kar etmeyi de planlıyoruz. Marketimizi aracısız komisyonsuz olarak çalıştırmayı planlıyoruz. Hemen hemen ona benzer bir sistem de ilk defa Seferihisar’da uygulanacak. Rahatlıkla diyebilirim ki şu iki yaptığımız işlem de bizim için çok önemli ve değerlidir” açıklamalarında bulundu.

“Diğer belediyelerden çok şanslıyız”

Tunç Soyer’in Seferihisar eski Belediye Başkanı olmasının kendileri için büyük bir şans olduğunu dile getiren Yetişkin, “Tunç Başkan’ın Büyükşehir’de olması bizim için çok büyük bir şans. Seferihisar’dan büyük şehire belediye başkanı olmaya giderken Seferihisar’ın tüm sorunlarını bilerek oraya gitti. En köşede kalan mahalle dahil nerede ne sorunun olduğunu bilerek buradan ayrıldı. Onun için ne zaman arasak başkanım bize bir ekip gönder, başkanım bize bir taş gönder, başkanım bize bir asfalt gönder dediğimizde hiçbir zorluk çekmeden biz ihtiyaçlarımıza sahip oluyoruz. Diğer ilçelerden ayrıcalığımız var mı? Var. Onun da sebebini şuna bağlıyorum, başkan bölgeyi çok iyi tanıdığı için sorunları çok daha hakim. Diyelim ki Tire’nin bir ilçesi ile ilgili bir şey söylenmiş olsun. Bir mahallesi ile ilgili sorunu ne kadar bilebilir bir büyükşehir Belediye başkanı? Orası Büyükşehir’e istek yollayacak, Büyükşehir başka bir yerden isteyecek, Büyükşehir’in isteklerini başka bir şirket karar verecek bir sürü işle uğraşılması gerekiyor. Ama biz burada ikimizde bölgeyi tanıdığımız için o en uzak uçtaki mahalleden, en popüler olan caddenin de sorunlara kadar her şeyi biliyoruz” açıklamalarında bulundu.



“Tunç Başkanla entegre hareket edeceğiz”

Tunç Soyer’in uygulamada olan projeleri ve birlikte neler yapacakları hakkında sorulan soru üzerine Yetişkin, “Beraber entegre gittiğimiz bir çok program var. Tunç Başkanım ve benim de yapılmasını istediği tek bir şey vardı. O da pazar yerinin arkasında bir otopark yerimiz var. Biz bu otopark yeri için eski parayla 16 trilyon kadar birikim yaptık. Bu para Büyükşehir’de duruyor şu an. O dönemde de duruyordu. Bu parayı biz yıllarca Tunç Başkanın’da üstüne gitmesine rağmen, o zaman ilçe başkanı olarak bu kadar ısrar etmeme rağmen ne otopark yapmak için ne de başka bir amaçla kullanmak için bu parayı kullanamadık. Bu bizim içimizde kalmış, her zaman da dile getiriyoruz. Biz bu kadar istememize rağmen bunu hiçbir zaman yapmadılar. Şu anda bununla ilgili bir sürü gelişme oluyor. Biz Tunç Başkanımız ile konuşup  bu alanın Büyükşehir’e devrini yaptık. Büyükşehir’de zannederim çok kısa bir zaman içerisinde katlı otoparka başlayacak” dedi.


“Çocuk Meclisi tüm Dünya’ya örnek oldu,geliştireceğiz”

Çocuk Meclisleri’nin devam edeceğini bir müjdeyle açıklayan Başkan Yetişkin, “Türkiye ve Avrupa’nın bir çok il ve ilçesinde Çocuk meclislerine büyük bir ilgi var. Bir siyasi çocuğa dokunmaya başladığı zaman, doğal olarak ailesine dokunmaya başlamış oluyor. Hem bunun siyasi yönü var hem de çocukların eğitimi ile ilgili kısmı var. Biz bu projeyi daha fazla geliştirerek yapmayı hedefliyoruz. yani şimdi Çocuk Meclisi en iyi şekilde devam ediyor, etmeye devam da edecek. Bunun yanında bizim hayalimizde olanlardan biri de “Gençlik Meclisi” kurmak. Aynı şekilde Gençlik Meclisi’ni devam ettirmek. Katılımcı demokrasiyi büyütmek için bu konuda da çalışmalarımıza devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Organik Tarım için Türkiye’de öncü kent olunacak!

 Organik Pazarları ve sağlıklı yiyecekleri ile ön plana çıkan Seferihisar’ın üreticilere ne gibi kolaylıklar sağlanacağı konusunda açıklama yapan Yetişkin, “Var olan pazarları bir kere tabii ki de korumaya devam edeceğiz. Markamızı koruyacağız. Çünkü o direk olarak üreticinin ekonomisine katkı sağlayan bir şey. İnsanlar açısından da  çok önemli. Hem sağlıklı ürüne ulaşıyorlar, hem de üreticiden aldıkları için daha kaliteli ve sağlıklı alma şansına sahip oluyorlar. Üreticiler de aracısız para kazanma olanağıyla karşılaşıyor. Yani herkesin bunda bir çıkarı oluyor. Alıcı sağlıklı bir ürün almış olurken, üretici de hak ettiği parayı alabiliyor. Bunun yanında da tüm üreticilere destek olmak bizim Seferihisar belediyesi olarak yaptığımız bir şey” açıklamalarında bulundu.


Seferihisar artık turizmde de var!

Yeterli reklamının yapılmaması, tesislerin iyi konumda olmaması sebebi ile turizm sektöründe son 10 yıldır varlık göstermeye başlayıp rakiplerini geçen Seferihisar’ın şimdiki durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yetişkin, “Seferihisar tarım ve turizmine geç giren bir ilçe. Turizmde de son on yıldır geçinebilme şansı yakalıyoruz. Onun öncesinde bir turizm geliri yoktu. Türkiye gelirine bakarsanız  yüzde 1,  yüzde 2’lerde gibiydi. Ege pazarına baktığımızda bugün Seferihisar ilk üçün arasında. Çeşme Alaçatı Seferihisar diye geçiyor şu an mesela benim arkadaşlarım var onlar devamlı arayıp soruyorlar diyorlar ki, Seferihisar’da yer varsa gelelim aman diyorum gelmeyin biz kontrollü büyümeye gidiyoruz(gülerek). Şu an istemiyoruz teşekkür ederiz diyorum. Bunlarla ilgili bir çok çalışmamız var biliyorsunuz . Lavanta Festivali yaptık. Ve bu festivallerden müthiş bir gelir elde ettik. Şimdi Lavanta Festivali’nde lavantanın yağını çıkartıyoruz. Sadece onun yağından kokulu sabun yapmaya başladık. Traş losyonları yapmaya başladık. Onunla ilgili çok güzel bir gelir elde etmeye başladık. Sadece damat ve gelin pozlarından pozlarından oradaki üreticiler haftalık 2000 TL’ye varan gelirler kazanmaya başladı”dedi.

“Devlet ne veriyorsa 3 katını veriyoruz!”

Üreticiye destek vermeye devam ettiklerinin altını çizen Başkan Yetişkin,  “ Karakılçık ve birçok başka malda alım garantisi var belediyenin. Mesela devletin açıkladığı taban fiyat bir liraysa, biz en az 3 TL’den alıyoruz. Tunç başkanın kaybolmaya yüz tutmuş tohumlarla ilgili bir çalışması vardı . Esasında öyle bir hayalimiz var. Bir çok kuruluşlarla beraber ortaklaşa gidiyoruz. Daha tam meydana çıkmadığı için de anlatmak istemiyorum. Siz sordunuz cevaplayayım. Şimdi şu yerel tohumlarla ilgili, bu yerel tohum bankası üzerinden zaten elimizde var olan tohumlarla birleştirip kurum ve kuruluşlarla beraber yaptığımız çalışmalar ile Yaptığımız şey şu yerel tohumları daha sanayi ortamında entegre edip daha fazla ulaşılabilirliğini artırmak olacak. Vatandaşlarımızın evine daha sağlıklı ürünlerin girebilmesini sağlamak. Bunun sanayi şeklinde üretmek. Teknolojik tarımla üretmek işin doğrusu. Bu sayede ürünü daha fazla kişiye ulaştırabilmek en büyük hedeflerimizden biri. Yerel tohumun bir satışı yasak olduğu için bunu bir şekilde ekonomiye döndürebilmemiz gerek. Bu şekilde onu da sağlamış olacağız.


Seferihisar’da çiftçilere müjde bitmiyor!

Üreticiye yeni alanlar açacaklarını belirten Başkan Yetişkin,  “ Biz düzenli olarak zaten bunları yapıyoruz. Bunları yapıyor olmamıza rağmen çiftçimiz şu an çiftçilikten vazgeçmek üzere. Bu tüm Türkiye’de olduğu gibi Seferihisar çiftçisi için de geçerli. Bugün mandalina para etmiyor. Bunu geçen yılda yaşamıştık. 0,50 TL’ye 0,75 TL’ye 1 TL’ye mandalina satılıyor. İşte biz ne yapıyoruz? Bunun yan ürünlerini üretmek için çalışmalar yapıyoruz. Belki de bizim kurtuluşumuz kurutulmuş mandalina olacak. Bugün kurutulmamış mandalinanın dinlenen en iyi şartlarda üretim maliyeti 1 TL. Bunun en iyisini maliyeti 10 TL. Hadi bunun üzerine mümkün değil de 10 TL daha maliyet binsin, 20 TL olur. Ancak bunun yurtdışındaki ihraç değeri 120 130 TL. Şimdi bu sanayi ürününü yurtdışına ihraç etme şansı daha fazla artıyor. Bu ürünlerin kurutmadan hiçbir şekilde hiçbir işleme tabi tutmadan bile bir yıl dayanma süresi var. Şu anda bizim çalışmalarımızdan bir tanesi de üretimin kapasitesini artırmak. Yani biz muhakkak bu işin üzerine gitmeliyiz ve bunun kapasitesini artırmalıyız. Çünkü bizim çiftçiye böyle bir fırsat sorma zorunluluğumuz var” dedi.

Mavi Bayrak’lı Belediye Plajlarında yüzde 100 başarı!

8 belediye plajının mavi bayrak almasına da değinen Başkan Yetişkin, “Türkiye’de belediyeye ait sekiz mavi bayraklı plaj sadece Seferihisar’da var. Yani bir çok ilçede Mavi Bayrak var, daha da fazlası var ama hep özel plajlara verilmiş. Belediyeye ait halk plajlarına verilen sekiz bayrak şu ana kadar hiçbir ilçede yok. Bu da Seferihisar’ın bir başarısıdır” dedi.

Seferihisar-Samos kapısının kalıcı hale gelmesi vatandaşa can suyu oldu

Seferihisar-Samos kapısının geçici statüsünden kalıcı statüye geçirilmesi hakkında bilgiler aktaran Yetişkin, “Katkısını hemen görmeye başladık. Şimdi Selçuk belediyesi ile Seferihisar belediyesi arasında bir destinasyon anlaşması yaptık. Biz aynı Anlaşmayı Yunan yetkililer ile yapmak üzereyiz. Eğer o anlaşmayı da sağlayabilirsek, hem destinasyon hem ticaret hem de turizim de bir anlaşma sağlamış olacağız. Bizim daha önceki gümrük kapımız kalıcı değildi. Belirli bir saatte açılıp kapanıyordu ve karşılamalar da kullanılıyordu. Feribot kenara ulaştığında yolcu indirip bindirmek için açılan bir kapıydı. Şimdi bu kapı kalıcı oldu. Onun en büyük özelliği daha önce burada  motor yatları ve diğer teknelerin benzin ihtiyaçları karşılanamıyordu. Diğer ülkelerin yabancı bayraklı yatları girmiyordu gelse, Seferihisar’ı  tercih etse oraya uğramayı tercih edip buradan alışveriş yapacak. Fakat  ülkeden çıkabilmek için tekrardan Çeşme’ye uğraması gerekiyordu. Ancak ondan sonra çıkabilirdi. Ama şimdi böyle bir derdi kalmadı. Şimdi her türlü yabancı bayrak motor yatları ve benzeri tüm deniz ulaşım araçları artık Seferihisar Limanı’nı kullanmaya başladı. Böylece Seferihisar içerisinde alışveriş yapma, seyahat etme, ekonomiye katkıda bulunma süreleri arttı. Bunun getirilerini yavaş yavaş işlemeye başladık. Destinasyon anlaşmasının yapılması ile birlikte de, zaten hem turizm ayağı hem ticaret ayağı kendiliğinden gelişmeye başlayacak” açıklamalarında bulundu.

“Otellerimiz tamamen dolu”

Başkan Yetişkin, “Şu anda otellerimiz tamamen dolu. Aşağı yukarı 15.000 17.000 yatak var Seferihisar’da.Hepsi dolu. Biz ilk devir aldığımızda 10.12000 civarıydı aslında bu yatak sayısı iki katına kadar çıkabilir. Turizm için parsellenmiş bolca arsamız var. Aynı zamanda oralarda 12 aylık turizme geçiş yapılacak çünkü jeotermali faaliyete geçireceğiz. Bizim Seferihisar Belediyesi Tunç Başkan döneminde Serdar Enerji ile beraber atmış oldukları adımlar var ve bir sürü kuyu açılmıştı. O kuyuda yeterli seviyedeki sıcaklıktaki suyu yakaladılar. Bu kuyu Turizm Bakanlığı’ndan iyi bir  geri dönüş ile birinci aşaması tamamlanmış olarak boru isale hattının geçiş yolu tamamlanmış vaziyette döndü. Hali hazırda kullanılacak vaziyette şu anda. Geçen günlerde bir tıkanıklık ile karşılaştık ve onu da hallettirip açtırdık. Şimdi biz bu otellere suyu yavaş yavaş açmaya başlıyoruz. Bu o bölgedeki turizmin gelişmesinin zaten kendiliğinden başlatacak. Yani yatak sayısı bu sebeple iki veya üç katına çıkacak. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyesi ile valiliğin ortaklığını yaptığı iki yeni proje var. Onlar da Seferihisar belediyesinin yönetimini ortak aldı ve bizi de yönetim kurulu Üyesi yaptılar. Tüm İzmir’de ödenek Seferihisar bölgesine ayrılmış durumda. Buraya 550 yataklı otel yapılacak. Tüm turizim parselle adalar arsalar ne kadar ne varsa hepsi birden faaliyete geçmeye başlayacak” açıklamalarında bulundu.

Ürkmez mahallesi şahlanacak

Ürkmez mahallesine yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler veren Başkan Yetişkin,  “Ürkmez tüm çalışmaların yanında biraz geri planda kalmış görünüyordu. Şu anda turizmden geri kalmış mahallelerimiz, beldelerimiz arasında Ürkmez de var. Sığacık, Seferihisar’ın bir Gerdanlığıydı orası aldı başını gitti. Şimdi 13 mahallemiz var hafta sonu ve cumartesi günleri açılan pazarlarda artık mahalleye giren çıkan turist sayısını ölçemez hale geldik. Tahminimizce 3000-5000 kişi oluyor. Aynı şekilde şimdi Ürkmez biraz hareketlenmeye başladı. Oda yarışa dahil oldu ve birkaç yatırımla ön plana çıkmasını bekliyoruz. Biz, başarabilirsek eğer, daha önce de söylediğim gibi  seralarla ilgili, teknolojik tarımla ilgili o bölgelere yatırım yapacağız. Bu yapılacak yatırımlarla birlikte o bölgede hareketlenmeye başlayacak” açıklamalarıda bulundu.

Kurban Bayramına geleceklere uyarı!

Başkan Yetişkin, “Orman yangını konusunda gelecek vatandaşlarımızı şimdiden uyarmak istiyorum. Her taraf kupkuru. En küçük bir kıvılcım alev alıyor. Tüm ormanlarımızın yanmasına yetiyor. Zaten bölgemiz rüzgârlı bir bölge, onun için çok büyük bir tehlike arz ediyor orman yangınları. Lütfen gelecek misafirlerimiz her yerde ateş yakmasınlar. Bizim en büyük ricamız bu. Biliyorsunuz nüfus on katına çıkıyor. Her türlü sıkıntı yaşanabiliyor. Onun içinde biraz daha hoşgörülü olmalarını diliyorum.Bu vesileyle bayramlarını tebrik ediyorum. Herkesin kurban kurban bayramı kutlu olsun” dedi.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.