B3 Vitamini Eksikliğine Bağlı Olarak Oluşan: Pellegra

B3 vitamini yani bilinen diğer adı ile niasin yeterli miktarlarda vücuda alınmadığında ya da bu vitamin türünün önü maddesi olan triptofanın yeterli miktarda bulunmadığı durumlarda ortaya çıkan sağlık sorununa pellegra adı verilmektedir. Genel olarak deride ortaya çıkardığı belirtiler ile karakterize olan bu hastalık yetersiz beslenme, emilim bozuklukları ya da metabolizmasal hasarlar nedeni ile ortaya çıkmaktadır.

Pellegra hastalığı günümüzde en çok Asya kıtasında ve Afrika kıtasında yer alan ülkelerde ortaya çıkmaktadır. Bunun temel sebebi mısır ve mısırdan üretilen ürünlerin bu ülkelerde aşırı miktarda üretilmesidir. Fakat 20. yüzyıldan itibaren bu rahatsızlık dünyanın pek çok ülkesinde görülmeye başlayan bir halk sağlığı problemi olmuştur. Ayrıca hastaların ilerleyen zamanlarda tekrar pellegra hastalığına yakalanma ihtimalleri olduğu için bu görülme sıklığı artmaya başlamıştır.

Bu sağlık sorunu herhangi bir hastalığa, beslenme bozukluğuna veya ilaç kullanımına bağlı olarak görülebilmektedir. Özellikle yaz aylarında görülme sıklığı artan bu hastalık güneşe maruz kalındığında ortaya çıkardığı belirtiler sebebiyle çok şiddetli hale gelebilmektedir.

Pellegra Belirtileri Nelerdir ?

B3 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan pellegra hastalığı genel olarak deriyi etkilese de vücudun birçok bölgesinde çeşitli belirti ve bulgular ortaya çıkarmaktadır. Özellikle hücre bölünmesinin hızlı olduğu dokularda bu belirtiler daha şiddetli hissedilmektedir.

Pellegra teşhisi konulan bireylerin derilerinde ortaya çıkan belirtiler oldukça büyük önem arz etmektedir. Bunun temel sebebi deride ortaya çıkan belirtilerin vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkan belirtilere oranla daha hızlı ortaya çıkmasıdır. Özellikle yüz, el, kol ve bacak gibi bölgelerin güneş ışığında daha fazla maruz kalmasından dolayı kızarıklık gibi belirtiler pellegranın başlangıç belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pellegraya sahip olan kişilerde deride sertlik, kabuk oluşumları, çatlamalar, kaşıntı, acı, kırmızı ve kahverengi renk değişimleri meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra pellegra hastalarında şu belirtiler de ortaya çıkabilmektedir;

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Amilaz enziminin miktarında artış
  • İştah kaybı
  • Mide yanması
  • Ağız mukozasında acı verici yaralar
  • Mide iltihabı
  • İshal
  • Özellikle çocuklarda ve gençlerde şiddetli nörolojik belirtiler
  • Kaygı bozukluğu
  • Depresif ruh hali
  • Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Baygınlık
  • Adet görememe
  • Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık gibi belirtiler pellegra hastalığında yaygın bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Pellegranın Nedenleri Nelerdir ?

Pellegra B3 vitamininin yani bilinen diğer adı ile niasin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda bu vitaminin öncü maddesi olan triptofan isimli amino asidin de eksik olması sonucunda bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. B3 vitamini eksikliğine bağlı olarak görülen pellegre hastalığı şu nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir;

  • Pellegranın bilinen en önemli nedeni B3 vitaminini barındıran besinlerin yetersiz şekilde tüketilmesidir. Özellikle tavuk eti, dana eti, balık eti, mantar, avokado ve brokoli gibi besinleri tüketmemek ve yeme bozukluklarına sahip olmak bu hastalık için risk oluşturmaktadır.
  • Uzun yıllar boyunca alkol tüketmek
  • Bağırsaklarda herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan B3 vitamini emilim bozuklukları
  • Çeşitli ilaçlar
  • Hartnuo ve karsinoid sendromu pellegra hastalığı için büyük bir risk oluşturmaktadır.

Pellegra hastalığının teşhisinde hastaların dile getirdiği şikayetler ve çeşitli muayene yöntemleri büyük önem arz etmektedir. Hastalarda beslenme açısından yetersizlik olması, pellegraya özel olarak görülen belirtilerin birlikte görülmesi, kan tahlilleri ve idrar tahlilleri ile pellegra hastalığının kesin teşhisi konulabilmektedir.

Pellegra Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?

Pellegra tedavisinin genel amacı kişide hastalığa neden oan B3 vitaminini normal sınırlarına çekmek ve ortaya çıkan belirtilerin şiddetini hafifleterek kişilerin yaşam kalitesini yükseltmektir. Hastalara önce beslenme yolu ile B3 vitaminini normal sınırlara çekmeleri için süre tanınır. Eğer bu süreçte iyileşme görülmüyorsa dışarıdan hazır bir şekilde B3 vitamini ya da triptofan takviyesi yapılır.

Uzmanlar hastalara dışarıdan takviye yaparken günde 300 miligram alacakları şekilde küçük parçalar halinde verirler. Pellegra tedavisi genellikle 5-6 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Nikotinamid takviyesi tedavisi sona erdikten sonra hastaların ağız içi yaraları, deride meydana gelen yaralar, mental bozukluklar vs. gibi belirtiler iyileşmeye başlar. Ancak bu tedaviden sonra hastaların B3 vitamini açısından zengin beslenmeleri ve hastalığın nüks etme olasılığını en aza indirmeleri gerekmektedir.

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.