Arsıza Söz İşlemez !

‘Buu’ adında bir köpek dostum var biliyorsunuz… Birlikte yaşıyoruz… Kendisi ile Samsun sokaklarında tanışıp arkadaş olduk… Dokuz yıldır, ölümüne birlikteyiz ve birbirimizi çok seviyoruz…

Çok kibar, akıllı, sevecen ve ince ruhludur Buu !.. Onunla iletişimimiz nezaket üzerine kuruludur. Adaletli ve özgürlükçü davranırız birbirimize ve aramızda görünmez bir centilmenlik anlayışı vardır…  Birbirimizi mutlu ve huzurlu kılmak, mutluluk ve sevgiyi hayatımızın önüne koymak için özenle çabalarız ikimizde…

Buu da, ben de asla arsızlık yapmayız !..

 

Size Buu’dan bahsediyorum, çünkü kendisinin bir HAYVAN olmasına rağmen, arsız olmasını gerektirmediğini aktarmak istiyorum hepinize!

Günümüzde yaşanılan arsızlıkları, bazı İNSAN’ların hayasız, edepsiz, terbiyesiz, seviyesiz, ahlaksız ve tutarsız davranışlarını iyi anlamalı ve doğru bir yere koyabilmemiz gerekiyor çünkü!..

Mesela; ben Buu’ya hiçbir zaman sesimi yükseltmem!.. Zaten gerek de kalmaz ! Uygun olmayan bir davranışı olduğunda ben ona sadece “Şşşşşş… Çok ayıp” dediğimde, hemen o davranıştan vaz geçer !

ARSIZLIK yaptığı görülmemiştir mesela Buu’nun !.. Asla haram yemez !.. Asla başkasının hakkına tecavüz etmez !.. Asla HIRSIZLIK-YOLSUZLUK yapmaz Buu !..

Çünkü, bütün bunların kötü davranışlar olduğunu, daha dört aylıkken öğrendi !..

Ona sadece; “Çok ayıp Buu!.. Hiç sana yakışıyor mu !” dedim…

ARSIZ bir köpek olmadığı içindir ki, nadiren söylemek zorunda kaldığım bu söz nedeni ile utanıp masanın altına saklandığını, mahcubiyetinden saatlerce oradan çıkmadığını yakın dostlarım bilirler !..

O’nun HIRSIZLIK yapıp, sonra da gerine gerine etrafta dolaşabileceğini rüyamda görsem inanmam !..

O yüzdendir ki, ben bu köpekle iletişim kurarken hiç sesimi yükseltmem!..

İnsanlara karşı, HAYVAN gibi böğürmek, bir insana yakışmayacağı gibi, hayvanlara karşı bile yapılmamalıdır bence !..  Ayrıca iyi bir aile terbiyesi verilmişse, ne böyle davranabilir, ne de böyle davranılmasına gerek duyulabilir…

O yüzden hiç anlayamam, insanların arsızlığını, yüzsüzlüğünü…

Yüzüne karşı: “HIRSIZ” denilen insanların nasıl olurda yüzlerinin kızarmadığını kavramam mümkün değil !..

 

Hırsızlıkları ayan beyan ortada olanların, yeniden çalmak için fırsat kollayan durumlarını gördükçe, bu hırsızlıkları örtbas etmeye kalkacak derecede arsızlık içinde olmaları, çeşitli bahanelerle hırsızlıklarına gerekçe bulmaya çalışarak etraflarındakileri kandırmaya çalışan yüzsüzlüklerinden ben utanır, kendi yüzümün kızardığını hissederim !..

Ben hayatımda hiç HAYASIZ, AHLAKSIZ, YÜZSÜZ ve ARSIZ bir köpek tanımadım…

Sadece bazı insanlar bu kadar çok boktan özelliği bir arada barındırabiliyorlar bünyelerinde!..

Onlara bu davranışlarının çok hatalı ve kötü davranışlar olduğunu anlatamazsınız çünkü öncelikle ARSIZ olduklarından söz dinlemezler !..

Bir köpeğe bile CENTİLMENLİĞİ, KİBARLIĞI, NEZAKETİ, HAKKANİYETİ, AYIP ve TERBİYEYİ öğretebilirsiniz de, arsız yetişmiş veya yetiştirilmiş insanlara öğretemezsiniz!..

Onlara güzel söz, eleştiri, uyarı, hak, hukuk, din, iman, Allah, Kitap işlemez… Laftan asla anlamazlar… Arsız bir insana asla söz işlemez!..

Bu tür insanların, toplumdan tecrit edilip tedavi edilmek üzere müşahede altına alınmaları gereklidir… Aksi halde, böyleleri için Ziya Paşa, namı diğer Abdülhamit Ziyaeddin’nin (1825-1880) bir sözünü uygulamak kalıyor geriye:

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir / Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir

 

İşte… Buu, arsızlık nedir bilmeyen, asla kötek hak etmeyen ve SÖZ dinleyen bir köpektir !..

Dostumdur diye demiyorum !  Bilenler, tanıyanlar ve dostları bunu onaylayacaklardır…

 

Komşularımdan birinin çocuğuna seslenişini hatırlıyorum mesela…

Çocuk bir türlü eve gelmiyor, annesi ise her on dakikada bir pencereye çıkıp avazı çıktığı kadar bağırıyor, oğlunu eve çağırıyordu… Bu sırada Buu da dışarda geziyordu ve ben annenin bağrışlarından rahatsız olarak içeri girip kapıyı kapatmak istediğim için seslendim:

“Buucuum… Gel hadi çabuk içeri…”

Buu koşarak içeri girdiğinde, anne halâ bağırıyordu:

“Necatiiiii…. Allah belânı versinnnn !.. Gel burayaaa Hayvaaannn !!!”

 

Dedik ya: ARSIZA SÖZ İŞLEMEZ !..

 

Ars

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.