Antik Teos’tan Günümüze Seferihisar’da Kültür ve Sanat

Dionysos kültünün Antik kent ve çevresindeki önemi nedeniyle MÖ 3. yüzyılda, şair, müzisyen, tiyatrocu ve şarkıcılardan oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği Teos’ta kurulmuştur. Bir süre sonra kentte huzursuzluk kaynağı olarak görülen bu topluluk önce Ephesos’a (Selçuk), ardından Myonnessos’a (Doğanbey / Çıfıtkale), son olarak da Lebedos’a (Ürkmez) gönderilmiştir. Şairler Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon ve tarihçi Hekataios Teos’ta yaşamış antik çağın önemli filozof ve sanatçılarındandır.

1

 

Seferihisar çağlar boyunca sanat, kültür, medeniyet kısacası her açıdan hep öncü olmuş, önemli işlere imza atmıştır.En eski çağlardan günümüze dek bu böyle devam etmiştir. Bu Seferihisar’ın her sokağında, her taşında görülmektedir. Gün olup bir evin duvarında, gün olup bir çeşmenin duvarında karşımıza çıkmıştır. Her sokağı sanat, kültür ve tarih kokar.

 

Sanat ve estetik Seferihisar evlerine ve sokaklarında bol bol görülür. Cumbalı evler. Yeşillikler ve bahçe içindeki evler. Özellikle Sığacık’ta mandalina bahçeleri ve bahçe aralarındaki evler. Yine Sığacık’ta antik kent yakınlarındaki tarihle iç içe girmiş evler. Bir bakmışsın evlerin duvarlarında Grekçe yazılar, bir bakmışsın evlerin bahçelerinde binlerce yıllık taşlar. Sığacık Kaleiçi evlerinin duvarlarında ilk günkü gibi duran taşlar. Sığacık kale duvarlarında ustalıkla kullanılan taşlar. Tarihsel dokuyla günlük yaşamın harika harmanlanışı…

2

 

3 4

Mübadele sonrası Yunanlılardan kalan muhteşem taş evler, muhteşem kapı işlemeleri… Nereye baksan tarih, nereye baksan kültür… Ama yaklaşan büyük tehlike bu kadar güzel şeyden sonra aşırı betonlaşma. Citta Slow ruhuna uymayan yapılaşma. Belediyenin zamanında aldığı kararlarla bu aşırı ve çirkin yapılaşmanın önüne geçilmesi gerekecek. Yine belediyemizin güzel bir uygulamasını daha gördük. Kent Belleği Anı Evi açıldı.

DSC_6562

5

Binlerce yıl sonra yine aynı topraklarda tiyatro oyunları, festivaller görülmeye başladı. Havasından mı suyundan mı desek bilmiyorum ama topraklarda sanat hep oldu olacak da. 5 yıl önce Seferihisar’da çocuklarla başlayan yaratıcı drama çalışmaları, gençler ve yetişkinlerle büyüyerek devam etti. Amaç öncelikle çocukların  kişisel gelişimine destek  olmak ve doğru ifade, algılama yönlerini geliştirmekti. Sonra da tiyatro topluluğu oluşturuldu. Ve bu topluluk oyunlar sergilemeye başladı. Her yıl Seferihisar Belediyesinin düzenlediği festivallerde farklı  yaş gruplarından oyuncularla farklı türlerde oyunlar sergileniyor.

Ne mutlu bize ki böyle güzel, böyle sanat ve kültür kokan bir coğrafyada yaşıyoruz. Hep beraber huzur içinde yaşadığımız bu sanat ve kültür kokan ilçemizi daha güzel korumak dileğiyle….

Taşkın LAYIK

16.02.2016

 

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.