AH O ESKİ BAYRAMLAR

Ne güzel âdetlerimiz, geleneklerimiz vardı bizim. Bayramlarımız vardı. Günler öncesinden, heyecan içinde beklediğimiz o canım bayramlarımız. Gerek resmi gerekse dini bayramlarımız.

 

Bayram demek tatil demek değildi o zamanlar. Dört  günlük bayramlar hafta sonlarıyla birleştirilip bir hafta-on gün tatil halini almazdı. Bayramlar bayramdı tatil değil. Bayram sabahları erkenden kalkılır Bayram Namazı için caminin yolu tutulurdu. Namaz sonrası bütün herkes, büyük-küçük demeden bayramlaşırdı. Bayramların birleştirici özelliği ön plandaydı. Kalabalık aileler, aile bağları hâlâ baş tacıydı.

 

Aile büyükleri ziyaret edilirdi. Bayram arifesinden tatile kaçılmazdı. Küçükler büyükleri ziyaret ederlerdi. Gittiğimiz kapıdan, çaldığımız zilden emindik. Kapılar duvar değildi. Kapılar muhakkak açılırdı. Mahallenin çocukları o zaman da kapı kapı dolaşırdı. Şeker için, bayram harçlığı için… Kapılar onlara da açılırdı. Evde yokuz numarası çekilmezdi hiç kimseye. Peki ne oldu bize?

Sanırım kimyamızla oynadılar, alışkanlıklarımızı değiştirdiler. Televizyonlarda dönen o beş yıldızlı tatil reklamları aklımızı başımızdan aldı. O güzelim bayramlar geçmişte kaldı. Aylar öncesinden ayırtır olduk odalarımızı. Kapılardan döner olduk, zillerimiz çalmaz oldu. Analar-Babalar evlatlarını boşuna bekler oldu. Cep telefonlarıyla kuru kuru SMS’lerle bayramlaşır olduk. Akıllı telefonlar aklımızı başımızdan, bayramlarımızı elimizden alır oldu.

Ne de güzel demiş Barış Manço o meşhur şarkısında:

 

Bugün Bayram erken kalkın çocuklar

Giyelim en güzel giysileri

Elimizde kır çiçekleri üzmeyelim annemizi

……………………………………………………………….

Bugün bayram çabuk olun çocuklar

Annemiz bugün bizi bekler

Bayramda hüzünlenir melekler

Gönül alır bu güzel çiçekler.

Ve yine yıllar öncesinden bir şarkı. 70’li yıllara damgasını vuran O kendisi gibi kalbi de büyük insan ‘ İbo’ şöyle demiş o güzel şarkısında:

 

Söylenen bütün masallara inanırdık

Onlar mı bizi kandırdı, biz mi aldandık?

Bayramları bekler, bayramları yaşardık

Bayramlar mı eskidi, bizler mi yaşlandık?

Benim balonlarım vardı

Onları kimler aldı

Mutlu bayramlar vardı

Kim bilir nerde kaldı…

 

Ramazan Bayramı kapıya dayandı. Eskiyen ne siz olun ne de bayramlar. Çocukların ellerinde balonlar, herkese mutlu bayramlar…

 

Taşkın LAYIK

13.05.2017

pubg uc

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.